Slovenskim podjetjem je na voljo vodilni model za upravljanje organizacijskih sprememb Prosci® ADKAR® ter celoten nabor izobraževanj in certifikatov podjetja Prosci. Na osnovi uspešne presoje s strani globalnega ponudnika rešitev in storitev za upravljanje sprememb Prosci, ki je bila zaključena v mesecu decembru 2019, smo namreč pridobili ekskluzivno zastopstvo za uvajanje modela ADKAR v organizacije v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni Gori in Severni Makedoniji. Uporaba modela ADKAR odpravlja vodstvena in organizacijska tveganja, zaradi katerih organizacije ne uspejo izvesti želenih sprememb. Model se je prav zaradi tega v zadnjih petindvajsetih letih razvil v enega najpogosteje uporabljenih orodij za načrtovanje dejavnosti upravljanja sprememb, ki vodjem poenostavlja uveljavljanje sprememb ter zaposlene podpirana njihovi poti skozi tranzicijo do ciljnega stanja.

»Preden smo vstopili v partnerstvo s podjetjem PDiVizija smo izvedli obsežno raziskavo regionalnega tržišča kakor tudi presojo tedaj potencialnega partnerja,« je povedal Mark Dorsett, izvršni podpredsednik za globalno poslovanje v podjetju Prosci. »Sodelovati želimo s partnerji, s katerimi imamo enake vrednote, ki so predani uspešnosti strank in razumejo vrednost upravljanja s spremembami. Podjetje PDiVizija vse to izkazuje in veselimo se uspešnega sodelovanja pri izpolnjevanju zahtev naših strank na Balkanu

S pridobitvijo zastopstva je naše podjetje postalo član globalne mreže podružnic podjetja Prosci, ki vključuje več kot trideset svetovalnih podjetij na vseh celinah. Skozi Proscijeve certificirane programe usposabljanja za model ADKAR so za upravljanje s spremembami usposobili več kot 45.000 vodstvenih delavcev po vsem svetu. ADKAR že uporablja prek 80 odstotkov prvih 100 družb z lestvice Fortune 500.

»Slovenske organizacije so dobile priložnost, da vpeljejo preizkušen model ciljnega upravljanja sprememb, ki jim omogoča razumevanje, kako sprememba vpliva na vsakega posameznika,« je povedal Peter Dolenc, direktor PDiVizije. »Model ADKAR, ki ga v podjetju PDiVizija zastopamo na celotnem trgu bivše Jugoslavije, organizacijam omogoča, da pripravijo, opremijo in podprejo ljudi tako, da sprejmejo spremembe, s čimer dosežejo tudi pričakovane rezultate sprememb.«

Številne organizacije so zaradi rasti in razvoja poslovanja ter novih tržnih razmer primorane v sprejemanje korenitih organizacijskih sprememb. Vendar s pobudami, s katerimi želijo odgovoriti na novo poslovno realnost, ne dosežejo ciljev. To vpliva na zaostanek podjetij v smislu napredovanja, ohranjanja konkurenčnosti in ustvarjanja dodane vrednosti.

»Človeški faktor se navaja kot najpogostejši razlog za neuspeh katerih koli projektov uvajanja organizacijskih sprememb. Organizacije namreč več investirajo v tehnično stran izvajanja sprememb kot v vodenje ljudi, ki se jih spremembe dotikajo,« je izpostavil Dolenc.

ADKAR je akronim, ki združuje pet ključnih kompetenc, potrebnih za uveljavitev in obstoj spremembe: zavedanje (awareness), željo (desire), znanje (knowledge), zmožnost (ability) ter utrditev (reinforcement). Model se v prvi vrsti osredotoča na individualne spremembe, postavljanje jasnih ciljev, vzpostavitev okvirov ter oblikovanje skupnega jezika za komunikacijo med zaposlenimi in vodji na vseh ravneh. Podjetje PDiVizija bo v okviru zastopstva ponujalo storitev uvedbe modela ADKAR v poslovanje ter celoten nabor certifikacijskih in izobraževalnih storitev za podjetja in posameznike, ki jih razvija in izvaja Prosci. Več o tem si preberite na uradni spletni strani www.change2value.com.